ENORM Teamet anno feb. 2018

ENORM Teamet anno feb. 2018

Vi er gået fra at være Lasse og mig i et lille glasrum i Agro Food Park, til en hel gård fuld af folk og fluer. Det skyldes bl.a. at ENORM har fået en søster, og hun er en fluefarm. Vi har fået taget vores første "gruppebillede", og jeg har sådan lyst til at fortælle hvem alle de gode mennesker er. 

Lab: Fluelarveproduktion. Det lyder syret og sci-fi agtigt, og sådan ser det faktisk også ud når jeg våger mig over i laboratoriet og ser de mange summende fluer og larver der vokser så hurtigt, jeg føler, at jeg kan se det med det blotte øje. Her er Lasse i fuld gang med at planlægge hvordan vi hurtigst og mest effektivt kan producere flueæg nok til at hver dag at lave 30 tons levende larver. For det er delmål nr. 1. Han har heldigvis god hjælp. Vi har fuldtidsansat Thais, der er fra Brasilien og kom til Danmark for snart halvandet år siden, da hun havde færdiggjort sin ph.d i biologi. Hun er over-insekt-nørden af os alle sammen, og begejstringen for fluerne og larvernes fysiologi er dejligt smittende. For et par måneder har vi også fornøjelsen af Arne og Mathias, der er maskinmesterstuderende og bygger prototyper på fluebure mens de studerer alle processer og finder smarte løsninger til automatisering.

Byggeri: Carsten, er min far. Har været med på sidelinjen i godt et års tid, men nu er han i fuld sving som direktør i BioFactory, hvor han lige nu har travlt med at facilitere ombygningen af hele gården, så vi hurtigst muligt kan skalere produktionen. Vi har ansat Jeppe og Dmitrijus, til i første omgang at hjælpe med byggeri og oprydning. Jeppe kender vi fra Dansk Insekt netværk. Nemlig – Endnu en insektnørd! Og Dmitrijus har såmænd boet på gården de sidste 16 år, hvor han stadig bor med hans kone og deres to børn. Han mærker også en stor omvæltning fra at være ene karl på gården, til det væld vi har af både egne folk og håndværkere i huset i disse dage. De knokler med oprydning og ombygning, i frost og slud. Det er dybt beundringsværdigt.  

Food: Når Lasse har så travlt med fluerne, har jeg fået hjælp med fødevarerne også. Vi har Jonas, der har været ansat som sælger siden december måned. Han skaffer nye forhandlere hver dag og spreder smil så hurtigt som han spreder larver. Heldigvis har vi Hanne, der sørger for at telefonen bliver taget, ordrerne bliver behandlet og lønnen til alle de hårdtarbejdende nye folk bliver betalt. OG så der 2 x Anders, der begge er praktikanter. Én sælger larver, og den anden rapper om dem.

- For syv sytten det er et sejt team!

 

 

FLUEKIKSEN - Verdens første fødevare med fluelarver

FLUEKIKSEN - Verdens første fødevare med fluelarver

Fluekiksen er med al sandsynlighed det første fødevaregodkendte produkt med soldaterfluelarver i verden. Men selvom det ikke er så kendt en spise som melorme, fårekyllinger og græshopper, så har ENORM mange gode grunde, til at sætte Fluekiksen til verden lige præcis nu.

I ENORM bliver vi ofte spurgt hvorfor vi ikke bruger græshopper eller andre insekter end lige melormen. Det simple svar er, at vi bruger det insekt vi vurderer er mest optimalt ift. kvalitet, bæredygtighed, næringsindhold og pris. Og det er lige nu melorme fra den hollandske producent Protifarms. Jeg tror, at i fremtiden bliver Black Soldier Fly Larven / BSF larven / soldaterfluelarven / hermetia Illucens (ja, kært barn har mange navne) insektet der kan vende op og ned på hele industrien.

-          BSF larven har en livscyklus på kun 3 uger. Her når arten både at være flue, æg, larve og puppe. Til sammenligning bruger melormen 9 uger på samme proces.

-          BSF larven er exceptionelt dygtig til at omsætte sit foder. Det vil sige, at hvor du måske bruger 10 kilo foder for at lave 1 kg oksekød, og 2 kilo for at lave et kilo melorme, kan du nøjes med ca. 1,5 kilo foder til 1 kg BSF larver. Den spiser bare lynhurtigt og optager ekstremt meget… Derfor kalder jeg den ”Insekternes Tesla”.

-          BSF larven kan leve af spildprodukter fra vores fødevareindustri. Og særligt kan den bruge meget våde fodersubstrater, som de færreste andre dyr har glæde af.

-          På grund af de høje vækstrater og lave udgifter til foder kan BSF larven produceres langt mere økonomisk end de fleste andre insekter. Det betyder, at larven også kan bruges til foder, og vi derfor kan etablere industrielle farme med volumen og automatisering som i sidste ende vil give en helt anden prissætning af insekter som fødevarer end vi kender i dag. Når først insekter kan konkurrere på pris med andre animalske proteiner, vil mange flere spise med, kødet blive substitueret og så begynder vi for alvor at kunne gøre en forskel.

Hvorfor har man så ikke spist fluelarver før?

Det har man faktisk også. På Malaysia har befolkningen tradition for at opdrætte fluelarver og spise dem i sin rå form. At vi andre ikke er hoppet med på vognen, skyldes måske insektets tilnavn – maddike. Det at BSF larven i naturen lever af organiske materialer vi ikke har lyst til skal komme i kontakt med vores mad. Og larvens mindre attraktive udseende. Desuden har der, til vores kendskab, ikke eksisteret nogen fødevaregodkendte produktioner af BSF larven i verden. Vi hepper på BSF larven og har derfor brugt mange ressourcer, og til takke for Innovationsfonden og Teknologisk Institut, på at få etableret en fødevaregodkendt produktion af BSF larver på Teknologisk Institut i Aarhus. Produktionen er både den første fødevaregodkendte insektproduktion i Danmark og den første fødevaregodkendte BSF produktion i verden! Desuden er det sidste chance for at introducere nye arter. Til 1. januar 2018 bliver insekter novel food, og så er det ikke længere tilladt at starte produktion af fødevarer med nye arter, før de er blevet godkendt som novel food i EU.  

FLUEKIKSEN

Fluekiksens sjove navn er mest for nyhedsværdien skyld. Det er i virkeligheden et knækbrød. Der er 3 % BSF mel i, som vi selv har tørret og formalet med Teknologisk Institut’s afdeling i Sdr. Stenderup. Fluekiksen findes i en Limited Edition på i alt 200 stk! Så hvis du vil smage fluekiksen, er det med at være hurtig. Den kan købes hos Beyond Coffee i København, Plantecafeeen i Aarhus og på www.dininsektbutik.dk

/Jane L. Sam, direktør i ENORM food