Fluekiksen er med al sandsynlighed det første fødevaregodkendte produkt med soldaterfluelarver i verden. Men selvom det ikke er så kendt en spise som melorme, fårekyllinger og græshopper, så har ENORM mange gode grunde, til at sætte Fluekiksen til verden lige præcis nu.

I ENORM bliver vi ofte spurgt hvorfor vi ikke bruger græshopper eller andre insekter end lige melormen. Det simple svar er, at vi bruger det insekt vi vurderer er mest optimalt ift. kvalitet, bæredygtighed, næringsindhold og pris. Og det er lige nu melorme fra den hollandske producent Protifarms. Jeg tror, at i fremtiden bliver Black Soldier Fly Larven / BSF larven / soldaterfluelarven / hermetia Illucens (ja, kært barn har mange navne) insektet der kan vende op og ned på hele industrien.

-          BSF larven har en livscyklus på kun 3 uger. Her når arten både at være flue, æg, larve og puppe. Til sammenligning bruger melormen 9 uger på samme proces.

-          BSF larven er exceptionelt dygtig til at omsætte sit foder. Det vil sige, at hvor du måske bruger 10 kilo foder for at lave 1 kg oksekød, og 2 kilo for at lave et kilo melorme, kan du nøjes med ca. 1,5 kilo foder til 1 kg BSF larver. Den spiser bare lynhurtigt og optager ekstremt meget… Derfor kalder jeg den ”Insekternes Tesla”.

-          BSF larven kan leve af spildprodukter fra vores fødevareindustri. Og særligt kan den bruge meget våde fodersubstrater, som de færreste andre dyr har glæde af.

-          På grund af de høje vækstrater og lave udgifter til foder kan BSF larven produceres langt mere økonomisk end de fleste andre insekter. Det betyder, at larven også kan bruges til foder, og vi derfor kan etablere industrielle farme med volumen og automatisering som i sidste ende vil give en helt anden prissætning af insekter som fødevarer end vi kender i dag. Når først insekter kan konkurrere på pris med andre animalske proteiner, vil mange flere spise med, kødet blive substitueret og så begynder vi for alvor at kunne gøre en forskel.

Hvorfor har man så ikke spist fluelarver før?

Det har man faktisk også. På Malaysia har befolkningen tradition for at opdrætte fluelarver og spise dem i sin rå form. At vi andre ikke er hoppet med på vognen, skyldes måske insektets tilnavn – maddike. Det at BSF larven i naturen lever af organiske materialer vi ikke har lyst til skal komme i kontakt med vores mad. Og larvens mindre attraktive udseende. Desuden har der, til vores kendskab, ikke eksisteret nogen fødevaregodkendte produktioner af BSF larven i verden. Vi hepper på BSF larven og har derfor brugt mange ressourcer, og til takke for Innovationsfonden og Teknologisk Institut, på at få etableret en fødevaregodkendt produktion af BSF larver på Teknologisk Institut i Aarhus. Produktionen er både den første fødevaregodkendte insektproduktion i Danmark og den første fødevaregodkendte BSF produktion i verden! Desuden er det sidste chance for at introducere nye arter. Til 1. januar 2018 bliver insekter novel food, og så er det ikke længere tilladt at starte produktion af fødevarer med nye arter, før de er blevet godkendt som novel food i EU.  

FLUEKIKSEN

Fluekiksens sjove navn er mest for nyhedsværdien skyld. Det er i virkeligheden et knækbrød. Der er 3 % BSF mel i, som vi selv har tørret og formalet med Teknologisk Institut’s afdeling i Sdr. Stenderup. Fluekiksen findes i en Limited Edition på i alt 200 stk! Så hvis du vil smage fluekiksen, er det med at være hurtig. Den kan købes hos Beyond Coffee i København, Plantecafeeen i Aarhus og på www.dininsektbutik.dk

/Jane L. Sam, direktør i ENORM food