På verdensplan spises insekter af omkring 2 mia. mennesker, og det er faktisk kun i Europa og Nordamerika, insekter ikke for alvor har fundet vej til menukortet. Interessen for insekter stiger dog enormt i den vestlige verden, og det er ikke uden grund. Flere og flere begynder nemlig at få øjnene op for de mange fordele, der er forbundet med at spise insekter. Med dette indlæg kommer jeg ind på nogle af de vigtigste grunde til at inddrage insekter som en del af kosten. 

Bæredygtighed
Sammenlignet med traditionelle landbrugsdyr såsom kvæg og svin, er insekter rasende bæredygtige! For det første optager insekter betydeligt mindre plads. For det andet kræver insekter mindre vand – og hold nu fast! Der bruges mellem 20.000 og 40.000 liter vand til at producere 1 kg oksekød, mens produktionen af 1 kg melorme kun kræver 2,5 liter vand. For det tredje er insekter uhyre effektive til at omsætte foder til protein. Eksempelvist bliver 100 kg foder til 6-7 kg ko eller 16-17 kg gris, mens det næsten bliver til 60 kg insekt! Sidst, men ikke mindst, er insekter en yderst klimavenlig løsning, idet udledningen af drivhusgasser blot er omkring 1 % af, hvad der er tilfældet for traditionelle husdyr.

Sundhed
Jordens befolkning efterspørger kød på et voldsomt plan – i gennemsnit spiser hver dansker lidt over 50 kg kød pr. år. Heldigvis er insekter fyldt med proteiner. Oksekød indeholder f.eks. omkring 50 % protein, mens fårekyllinger består af omkring 65 % protein. Samtidig indeholder insekter essentielle aminosyrer, som ikke kan fås fra planter. Insekter er desuden fyldt med fibre, vitaminer og mineraler, herunder calcium, jern, zink. Men festen stopper ikke her! På trods af forskelle blandt insekter er fedtindholdet generelt lavt og kendetegnet ved gode umættede fedtsyrer som omega 3 og -6, der har en positiv effekt på hjerte og kredsløb. Slutteligt skal det nævnes, at der i insektriget tilmed findes talrige eksempler på naturmedicin i form af kemiske forbindelser – som eksempel kan der nævnes biulven (Philanthus triangulum), som producerer ni forskellige typer af antibiotika. Når vi undersøger, hvorvidt insekter er spiselige, er der derfor også stor sandsynlighed for, at vi støder på andre gavnlige effekter.

Smag
Insekter udgør omkring 80 % af alle dyrearter – det er saftsuseme mange dyr! Der er i dag beskrevet intet mindre end 1 million insektarter, hvoraf knap 2000 med sikkerhed kan siges at være spiselige. Derfor siger det også sig selv, at smagsvariationen er KÆMPE stor. Det samme er tilberedningsmulighederne – så uanset om du foretrækker insekter som mel i dit hjemmebagte brød, blendet i din smoothie, topping på din youghurt eller som en sprød ingrediens i en gryderet eller salat, findes der en løsning, der tilgodeser dine behov. Tag insekterne med i køkkenet og få en kulinarisk oplevelse!

 

Det er med insektspisning som med klimaforandringer: Det er ikke et spørgsmål, om det kommer til at ske, for det gør det allerede, og det har det for så vidt gjort, lige så længe Homo sapiens har eksisteret. Spørgsmålet er i stedet, hvor stort omfanget bliver i fremtiden. Mulighederne er der lige foran os, det er bare at gribe dem!